Grypa jelitowa, grypa żołądkowa

Wirusy grypy jelitowej rozwija się w przewodzie pokarmowym, szczególne nasilenie choroby pojawia się w okresie jesienno-zimowym, gdy nasza odporność na choroby wirusowe jest mniejsza. Najczęściej dotyka ona małych pacjentów- dzieci (niemowlęta oraz dzieci do lat 3). Wysoką zaraźliwością dla człowieka charakteryzują się rotawirusy grypy tylu A, B i C. Są one powodem ostrych biegunek, które dotykają osoby zarażone. Rotawirusy to mikroby o kształcie koła (stąd przedrostek rota-), najczęściej spotykanym typem jest typ A. Wywołują stan zapalny żołądka i jelit, co przebiega w postaci ostrej infekcji pokarmowej. Wylęg wirusów trwa około 2 dni, atakują one, śluzówkę żołądka i jelit. Objawami są:
- bardzo ostra i wodnista biegunka, szczególnie niebezpieczna u małych dzieci, gdyż może doprowadzić do odwodnienia organizmu;
- wysoka gorączka;
- bóle brzucha i nudności;
- złe samopoczucie.
Przenoszenie wirusów grypy żołądkowej lub jelitowej zachodzi głównie poprzez kontakt z niemytymi warzywami czy owocami, ale również w wyniku korzystania z naczyń czy ręczników, na których obecne są rotawirusy. Picie zanieczyszczonej wody również może być przyczyną zakażenia. Dodatkowo grypa jelitowa bądź żołądkowa może przenosić się drogą kropelkową. Przy chorobie stosuje się specjalne diety, które pomogą odbudować śluzówkę przewodu pokarmowego i jednocześnie stłumią nieco objawy infekcji. Wskazana jest herbata rumiankowa, kleik ryżowy oraz suche pieczywo. Oczywiście należy pamiętać o przyjmowania dużej ilości płynów (około 1.5-2 l dziennie) i unikać mleka. Gdy w rodzinie, wśród bliskich pojawi się osoba cierpiąca na grypę jelitową, powinno pamiętać się o dezynfekcji ubikacji, umywalek oraz innych urządzeń sanitarnych. Ważne jest by zadbać o higienę osobistą i jak najczęściej myć ręce po kontakcie z osobą zakażoną. Bardzo często choroba dotyka całą rodzinę i ma charakter epidemiologiczny.

Stworzone przez MercuryWeb - pozycjonowanie stron - Grypa Informacje